perjantai 30. lokakuuta 2015

Miten vanhemmuus kouluttaa testaajaksi

Lapset ovat pohjimmiltaan aika mainiota juttuseuraa. Parasta on päästä mukaan erilaisiin ongelmanratkaisusessioihin, joko osallistuen tai ihan vain seuraillen: miten vuosikas etsii paikkaa josta ylettyisi pinnasängyn kaiteen toisella puolella olevaan leluun, mistä kaikesta taapero voi esittää "miksi"-kysymyksen, millaisiin teknisiin pohdintoihin eskarilainen voi yltää, tai mistä löytyvät leikkiin ne tärkeät asiat, joita ei (aikuisen mielestä) löydy lelulaatikosta.

Lapset ovat taitavia muistuttamaan testaajalle tärkeistä asioista: mikään ei ole itsestäänselvää, ja aina voi löytää jonkin uuden tavan käyttää tuttuja esineitä.


Äitiydessä itsessään on myös paljon samaa kuin testaamisessa. Toisessa opitut ajattelutavat ja toimintamallit voivat tukea toista. Tässä muutamia asioita, joissa näen yhtymäkohtia:

1) Kun työt alkavat, et tiedä, mikä ongelma vaatii korjaamista. On kuitenkin muutama vaihtoehto, joiden tiimoilta kannattaa aloittaa asian selvittely. 

2) Ajan myötä arvauksesi tutuissa tilanteissa paranevat, mutta vastaan tulee uusia, monimutkaisempia ongelmia. Asioiden merkitykset muuttuvat.

3) Kirjallisuutta aiheesta on paljon. Suurin osa siitä ei ole sinulle erityisen hyödyllistä. Oikeiden kirjojen löytäminen voi olla aluksi vaikeaa. Kaikki vastaan tulevat ratkaisumallit eivät sovi omaan kontekstiisi, eivätkä kaikki omat ratkaisusi toimi muualla.

4) Vertaistuki on tärkeää. Jos et ole tarpeeksi onnekas elääksesi muiden samassa elämäntilanteessa olevien keskellä, tukea löytää helpoiten sosiaalisen median kautta. 

5) Pidemmän päälle yksi keskeisimmistä menestyksen avaimista on siinä, miten hyvin saat muut näkemään, miksi tietyt asiat ovat tärkeitä, miksi toiset ongelmia. Joskus on kärsivällisesti etsittävä parempia tapoja selittää ja havainnollistaa asioita uudella tavalla. 

6) Tärkeää on myös saada toiset tekemään kanssasi yhteistyötä. Jos haluat tulla kuunnelluksi ja otetuksi vakavasti, älä ole se joka aina vain valittaa. Älä ole ilkeä äläkä ylimielinen.

7) Älä jätä tärkeitä asioita sanomatta silloinkaan kun tiedät niiden herättävän vastustusta. Ole valmis kohtaamaan muiden negatiivisia tunteita ottamatta niistä itseesi. Ymmärrä, että roolisi on erityisellä tavalla vastuullinen, mutta parhaiten onnistut myös ristiriitatilanteissa olemalla myös osa tiimiä.

8) Kuuntele tiimiäsi. Myös he opettavat sinua. Paras tapa löytää oman ajattelun puutteet on ottaa harkintaan asioita, joita joku eri tavalla maailmaa katsova nostaa esiin.

9) Joskus paras tapa edistää asioita on esittää kysymyksiä.

10) Jos haluat olla oikeasti hyvä, ymmärrä oma epätäydellisyytesi ja pyri jatkuvasti parempaan. Jokainen epäonnistuminen on tilaisuus oppia tekemään asiat ensi kerralla paremmin. Oman mielenrauhan nimissä kannattaa myös oppia hyväksymään epätäydellisyys sekä tietty määrä elämän yleistä kaoottisuutta.

2 kommenttia :

  1. Hei,
    Löysin blogisi tänään ja täytyy sanoa, että tykkään kyllä kovasti. Erityisesti tämä kirjoitus kolahti!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista