Kaikki osaavat testata
Yksi yleinen testaukseen liittyvä ajatus on, että kuka tahansa osaa testata. Tämä pitää ehdottomasti paikkansa, jokainen joka osaa käyttää tietokonetta, osaa myös jossain määrin testata siinä käyttämiään ohjelmia.Osaamisen tasoissa on kuitenkin eroja. Kuka tahansa ei osaa käydä systemaattisesti läpi ohjelmistoa, keksiä erilaisia tapoja koetella sen tarjoamien toiminnallisuuksien rajoja ja väärinkäyttää sitä. Kuka tahansa ei osaa kertoa kohtaamistaan ongelmista tavalla, joka auttaa kehittäjää virheen löytämisessä. Hyvä testaus vaatii opiskelua, harjoitusta ja ajatustyötä.
Vähän niin kuin melkein kuka tahansa osaa ranskaa, jos kielitaidoksi riittää lukea ääneen ruokalistaa. Kuitenkaan ranskankielisen tekstin analysointi tai luontevan keskustelun käyminen ei luonnistu opettelematta.
Testaajat osaavat mm. suorituskykytestausta, käytettävyystestausta ja tietoturvatestausta
Moni testaaja varmasti hallitsee useampia testaustyyppejä. Niiden oppiminen ei kuitenkaan ole testaajalle sen helpompaa kuin ranskalaiselle on oppia portugalia, kiinaa tai arabiaa. Jos on kiinnostunut kielistä, niitä voi hallita useita. Jos osaa jo jotakin opeteltavan kielen sukulaiskieltä, helpottaa se niin kieliopin kuin sanastojenkin sisäistämistä, mutta silloinkin vaatii paljon harjoitusta ennen kuin voi sanoa olevansa hyvä siinä.Jos et ole valmis palkkaamaan .NET-kehittäjäksi henkilöä, joka kertoo osaavansa html:ää, miksi luottaisit tietoturvatestauksen sellaisen henkilön käsiin, joka ei ole perehtynyt siihen kunnolla?
Laatuongelmista päästään, jos testaus suunnitellaan tarkemmin, automatisoidaan ja raportoidaan tarkemmin
Testaaja ei valitettavasti voi tehdä ohjelmistosta laadukasta, siihen tarvitaan kehittäjä. Testaajan toimilla toki voi olla paljonkin merkitystä siinä, miten laadukas lopputuloksesta tulee, vähän niin kuin kustannustoimittajan palautteella voi olla paljonkin merkitystä julkaistavan kirjan laadulle. Kirjailija on kuitenkin vastuussa syntyvästä tekstistä, samoin kuin kehittäjä on vastuussa toteutuksensa tuloksesta.Testauksen suunnittelu on tärkeää testaamisen suuntaamiseksi oikeisiin asioihin, testauksen automatisointi on oiva työkalu joihinkin tilanteisiin, ja laadukas raportointi on korvaamatonta haluttaessa tietoa siitä, onko testaus ollut riittävän kattavaa ja onko järjestelmä riittävän valmis. Nämä ovat kuitenkin kaikki tehtäviä, joihin lisäpanosten laittaminen saattaa nostaa kustannuksia ja laskea laatua.
Testauksen yksityiskohtainen suunnittelu voi sokeuttaa testauskattavuuden puutteille. Jos testaaja keskittyy testitapausten täsmälliseen suorittamiseen, on hänen vaikea huomata niiden ulkopuolelle jääviä asioita. Myös itse suunnittelu saattaa kohdistua kapeammalle alueelle, jos sitä tehdessä keskitytään yksityiskohtiin eikä karkeamman tason näkökulmien etsimiseen.
Automatisointi on korvaamaton apu tilanteissa, joissa testataan asioita joita ei ole mielekästä tai mahdollista käsin testata, tai haluttaessa välttyä toistamasta käsin joitakin muuttumattomia tapahtumakulkuja. Sen rakentaminen ja ylläpitäminen vie kuitenkin paljon aikaa. Tämä voi tarkoittaa joko merkittävää kustannusten nousua tai merkittävää testauskattavuuden pienenemistä. Automatisointi voi myös johtaa prosessien läpiviemiseen aina keskenään identtisillä testisyötteillä. Ne, jotka saavat henkilökohtaista tyydytystä testien täydellisestä toistettavuudesta, voivat kokea tämän hyvänä tilanteena. Me, joille kokemus on osoittanut mitä ihmeellisimpien bugien nousevan esiin sattumanvaraisella testisyötteiden varioinnilla, pidämme tätä testauksen luotettavuutta heikentävänä tekijänä.
Mitä testauksen raportointiin tulee, siihen on pääpiirteissään kolme vaihtoehtoa.
Ajankäytöllisesti yksinkertaisin tapa raportoida on tarjota tilastoja bugeista ja testitapausten läpäisyprosenteista. Voidaan tarjota myös testitapauslista PASS/FAIL-tiedoin. Jos testitapaukset ovat kovin yksityiskohtaisia, niitä on todennäköisesti melko paljon, jolloin tällaisen listan informatiivisuus on hyvin kyseenalaista.
Toiseksi kevyin tapa raportointiin on sopia muutamia seurattavia asioita, joista tiimi saa antaa fiilispohjaisia arvioitaan, kuinka vakuuttavalla tolalla asiat ovat.
Jos raportilta halutaan jotain enemmän, täytyy huolella miettiä, mitä tietoa siitä olisi tarkoitus saada ulos. On myös hyväksyttävä se, että yksityiskohtaisen, eksaktin, luettavan ja relevantteja asioita esiin nostavan raportin koostamiseen saa helposti päivänkin aikaa kulumaan. Tämä aika on lisäkustannus, ja usein myös pois jostakin muusta.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti